اخبار

اصرار بر ادامه کار دولت جمهوری افغانستان در خارج کشور؛ طالبان: این اقدام خیال‌بافی است

شماری از اعضای دولت غنی با نشر بیانیه‌ ای بر ادامه کار این دولت در خارج از کشور تاکید کرده‌اند. در بخشی از این بیانیه ۱۸ ماده‌ای آمده است: «دولت جمهوری اسلامی افغانستان، یگانه مرجع مشروع نظام سیاسی افغانستان است که مبتنی بر انتخابات تشکیل می‌شود، هیچ نظام و حاکمیت دیگری نمی‌تواند برخلاف ماده‌های قانون اساسی جایگزین آن شود.»

حکومت طالبان می‌گوید که این اقدام خیال‌بافی‌ای بیش نیست. بلال کریمی، از سخنگویان طالبان، در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت: «بیانیه میان‌تهی و خیال‌بافی است.» این افراد (رهبران و شخصیت‌های سیاسی جمهوری اسلامی افغانستان) حدود ۵۰ روز پیش از کابل به خارج از کشور فرار کردند و روز دوشنبه، ششم میزان، از ادامه کار حکومت غنی در خارج از کشور خبر دادند. در اعلامیه آمده است که مکان و محل فعالیت حکومت و شورای ملی به‌ زودی اعلام خواهد شد.

هنوز دقیق مشخص نیست که در تهیه این اعلامیه کی‌ها سهم دارند، اما این اعلامیه از سوی نماینده‌گی افغانستان در دفتر سازمان ملل در جینوا منتشر شده است. طالبان حدود ۵۰ روز پیش بر کابل مسلط شدند. از آن زمان تا هنوز هیچ کشوری طالبان را به رسمیت نشناخته است. دومینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا، گفته است که حکومت طالبان را در آینده نزدیک به رسمیت نمی‌شناسد، اما فکر می‌کند که جا برای گفت‌وگو با طالبان وجود دارد تا اراده آن‌ها آزموده شود. وزیر خارجه بریتانیا هم‌زمان تاکید کرده است که در تعامل با طالبان، به رسمیت شناختن حکومت‌شان شامل نیست. به گفته او، قضاوت درباره طالبان براساس گفتار و رفتار آن‌ها خواهد بود. هم‌زمان، وزارت خارجه امریکا گفته است تا هنوز زمان آن نیست که حکومت طالبان به رسمیت شناخته شود. طالبان اما بارها از جامعه جهانی خواسته‌اند که آنان را به رسمیت بشناسد.

در اعلامیه اعضای دولت پیشین آمده است که پس ازبیرون شدن رییس جمهور از کشور و دوری گزیدن از سیاست و اداره کشور، بر‌مبنای قانون اساسی تا برگزاری انتخابات، معاون اول رییس جمهور به‌عنوان سرپرست دولت ایفای وظیفه می‌کند. پیش‌تر امرالله صالح، معاون نخست غنی، خود را سرپرست دولت غنی خوانده بود. محمدظاهر اغبر، سفیر افغانستان در تاجیکستان، نیز اعلام کرده بود که براساس قانون اساسی کشور، در نبود، فرار یا مرگ رییس جمهور، معاون اول عهده‌دار امور مملکت می‌شود که در حال حاضر امرالله صالح، سرپرست رسمی مقام ریاست جمهوری است. سفیر افغانستان در دوشنبه تاکید کرده بود که جهان باید بداند که نماینده رسمی افغانستان در سازمان ملل متحد برحال و پرچم کشور به‌عنوان هویت ملی در تمام کشورهای جهان در اهتزاز است. این سفارت از تمام نماینده‌گی‌های سیاسی جمهوری اسلامی افغانستان خواسته بود که پرچم ملی را هم‌چنان در اهتزاز نگه دارند.

در ماده چهارم بیانیه اعضای حکومت پیشین غنی آمده است که بخش‌های اجرایی، قضایی و مقننه در حال فعال شدن است. طبق این ماده، جلسات منظم این سه بخش برای تصمیم‌گیری در مورد موضوعات مختلف برگزار شده و برای از‌سرگیری فعالیت‌هایش در افغانستان آماده‌گی می‌گیرند.

در ماده‌ پنجم این بیانیه از تشکیل شورای عالی دولت یاد شده و گفته شده است که این شورا پیش‌برد امور کشور و هماهنگی میان اعضای حکومت و شورای ملی را بر‌عهده دارد. براساس این بیانیه، رهبران و چهره‌های سیاسی عضویت این شورا را خواهند داشت. بیانیه در ادامه افزوده است که حکومت جمهوری اسلامی افغانستان و شورای عالی دولت براساس قانون اساسی، موافقت‌نامه‌ها و تعهدات بین‌المللی، از منافع ملی و اتحاد کشور زیر پرچم سه‌رنگ جمهوری اسلامی افغانستان دفاع خواهند کرد.

در این بیانیه از کشورهای دوست و شریک افغانستان خواسته شده است که روابط و همکاری‌شان را با جمهوری اسلامی افغانستان حفظ کرده و به طالبان که «به‌گونه‌ غیرقانونی و نامشروع از طریق خشونت، خودکامه‌گی و کفالت از دیگران کشور را اشغال کرده‌اند»، مشروعیت ندهند. از شورای امنیت سازمان ملل، اتحادیه اروپا و کشورهای منطقه نیز خواسته شده است تا با اعمال فشار بر طالبان و حامیان منطقه‌ای این گروه، زمینه را برای تأمین صلح و ثبات پایدار در افغانستان فراهم کنند.

در بخشی از این بیانیه بر حمایت جمهوری اسلامی افغانستان از مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود، فرزند احمدشاه مسعود‌، نیز تاکید شده و از مردم نیز خواسته شده است که به این مقاومت بپیوندند. در ماده‌ نهم این بیانیه آمده است که حکومت جمهوری اسلامی افغانستان به تلاش‌هایش برای دست‌یابی به یک توافق سیاسی همه‌جانبه برای ختم چندین دهه درگیری و رسیدن به صلح و ثبات پایدار به‌عنوان یک اولویت ملی، ادامه می‌دهد.

ماده‌ یازدهم این بیانیه از مقام‌های ارشد حکومت و اعضای شورای ملی خواسته است تا دور هم جمع شده و وظایف اداری و سیاسی‌شان را به پیش ببرند. براساس این بیانیه، نیروهای امنیتی و دفاعی به وظایف‌شان فراخوانده می‌شوند و به چالش‌هایی که این نیروها با آن مواجه‌اند، نیز به‌زودی رسیده‌گی خواهد شد. در بیانیه بر ادامه‌ کار عادی سفارت‌خانه‌ها و قنسولگری‌ها تاکید شده است. در بخش دیگر این بیانیه آمده است که جمهوری اسلامی افغانستان اجماع منطقه‌ای را در مورد افغانستان تقویت و حفظ می‌کند و این کشور را براساس منافع متقابل و چندجانبه به بستری برای همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی تبدیل می‌کند.

در رابطه به این بیانیه تا هنوز کشورهای همسایه، منطقه و جهان واکنشی نداشته‌اند.

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بستن
رفتن به نوار ابزار